Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Κλίση Ρημάτων Παθητικής Φωνής

Καλημέρα σας παιδιά και Χριστός Ανέστη! Αφού περάσαμε ωραία το Πάσχα μας, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη δουλειά, μαθαίνοντας όλο και περισσότερα πράγματα!

Σήμερα θα μελετήσουμε και θα θυμηθούμε την κλίση των ρημάτων Παθητικής Φωνής, στον Ενεστώτα (τώρα), στον Παρατατικό (χθες συνέχεια) και στον Εξακολουθητικό Μέλλοντα (αύριο συνέχεια). Υπενθυμίζεται ότι στην Παθητική Φωνή, τα ρήματα φανερώνουν ότι κάποιος παθαίνει κάτι, π.χ. κάθομαι, χτενίζομαι, κουράζομαι.

1. Παρακολουθήστε το πιο κάτω βίντεο που εξηγεί την Παθητική Φωνή και αφορά τον Ενεστώτα, τον Παρατατικό και τον Αόριστο. Δεν αναφέρει τον Εξακολουθητικό Μέλλοντα, ο οποίος κλίνεται όπως ακριβώς τον Ενεστώτα, με τη μόνη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τη λεξούλα "θα". Π.χ. κάθομαι (ενεστώτας) - θα κάθομαι (εξακολουθητικός μέλλοντας).


2. Στη συνέχεια λύστε με τα πιο ωραία σας γράμματα τις ακόλουθες ασκήσεις:
  • Βιβλίο Ελληνικών, σελ. 17, Άσκ. 3
  • Βιβλίο Ελληνικών, σελ. 18, Άσκ. 4
  • Τετράδιο Εργασιών, σελ. 61, Ασκ. 2 και 3
  • Τετράδιο Εργασιών, σελ. 66, Άσκ. 4
3. Ακολούθως, παρακολουθήστε το πιο κάτω βίντεο που θα σας βοηθήσει να ξεχωρίζετε πότε κάποιο ρήμα γράφεται με την κατάληξη -ται και πότε με -τε. Συγκεκριμένα, όταν βρίσκεται σε γ' πρόσωπο ενικού (δηλαδή στο "αυτός", "αυτή", "αυτό") γράφεται με -ται, ενώ όταν βρίσκεται σε β' πρόσωπο πληθυντικού (δηλαδή στο "εσείς") γράφεται με -τε. 
Π.χ. Το παιχνίδι παίζεται με μπάλα. Εσείς παίζετε κρυφτό. 
Πατήστε στον σύνδεσμο για να παρακολουθήσετε το βίντεο: 

4. Τέλος, για να εξασκηθείτε στον πιο πάνω ορθογραφικό κανόνα, λύστε στο Τετράδιο Εργασιών, σελ. 61, την Άσκ. 4.

ΚΑΛΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ, ΠΑΙΔΙΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου